De beste norske skiutøverne

Norge er et land med svært mange gode vintersportsutøvere, og blant dem også særlig mange gode skiløpere. Det er altså langrenn vi holder oss til her, selv om det finnes utrolig mange gode nordmenn innen både skiskyting, alpint og mange andre vinteridretter. Vi liker veldig godt vintersport, og vi deltar alle i dem, ofte for rekreasjon. Når vi tar en pause fra dem i det virkelige liv, går vi til telefonene og bærbare datamaskinene våre og ser etter informasjon om favorittsporten vår, eller har det gøy med Mobilebet bonuskode. Men når det gjelder den beste disiplinen og de beste utøverne, må vi være enige om at det er vanskelig å bare nevne én. Det finnes mange forskjellige måter å kåre de «beste» innenfor en disiplin på, og denne listen blir per natur subjektiv – og heller ikke i noen spesiell rekkefølge.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er uten tvil dronningen av norsk langrenn, og hun er blant annet tidenes mestvinnende vinterolympier. Bjørgen kan vise til en samling med 8 gull, 4 sølv og 3 bronse fra OL. Dessuten er hun også den mestvinnende i VM-sammenheng når det gjelder langrenn, med til sammen 26 medaljer – hvorav hele 18 gull.

I tillegg har Bjørgen selvfølgelig vunnet et svimlende antall verdenscuprenn, og hun deltok aktivt i verdenscupen i langrenn helt fra 1999 til 2018. I tillegg har Bjørgen også lagt om til en vellykket karriere innen langløp etter å ha lagt opp i andre disipliner, og ble for eksempel nummer to i Vasaloppet i 2021.

oskar karlin from stockholm, sweden, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Bente Skari

Bente Skari dominerte i langrennsløypene i perioden 1999 – 2004, det vil si presis i begynnelsen av karrieren til Marit Bjørgen. Skari var særlig sterk innenfor klassisk teknikk, og hun har sitt eneste OL-gull fra 10 km klassisk. Samtidig har hun 4 andre medaljer fra OL, i tillegg til flere gull fra VM og dessuten 4 verdenscupseire på rad i perioden 1998 -2003.

Therese Johaug

Therese Johaug kan ikke bare vise til fantastiske prestasjoner, det finnes dessuten en aldri så liten tilknytning mellom Johaug og selveste Fridtjof Nansen. Det er nemlig slik at Johaugs klubb i Dalsbygda er oppkalt etter Nansen, det var allerede i 1898 som bygdefolket spurte Nansen om å få oppkalle sitt nye idrettslag etter ham. Det er særlig interessant fordi det også viser til den store betydningen Nansen faktisk hadde for å utvikle ski og langrenn som en virkelig «nasjonalsport» i Norge.

Johaug avsluttet karrieren sin i mars 2022, selv om hun ikke har lukket døren helt for en comeback senere. I løpet av karrieren har hun samlet opp blant annet fire OL-gull, 14 VM-gull, hele 25 medaljer til sammen i OL og VM, og dessuten 82 individuelle seire i verdenscupen. I tillegg  har hun en drøss med VM-gull i langrenn, komplettert med et par NM-gull i friidrett. Johaug blir 34 i 2022, men det kan kanskje være fristende å komme tilbake til VM i 2025?

Granada, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie hadde sin storhetstid på nittitallet, og leverte til sammen 8 gull i OL-sammenheng. Med det er han også den tredje mestvinnende vinterolympieren gjennom tidene. Han har dessuten til sammen 46 enkeltseire i verdenscupen, og vant også sammenlagt hele seks ganger.

Petter Northug

Petter Northug trenger kanskje ikke noen videre presentasjon, men det kan nevnes at han har til sammen 13 VM-gull og 2 OL-gull. Interessant er at han har vunnet alle distanser i VM. I stort er han kjent for sin voldsomme spurt, og tilhørende breiale attitude både i og utenfor skisporet.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby ble den første norske vinneren av herreklassen i Tour de Ski i 2013/14. Dessuten har han vunnet verdenscupen sammenlagt flere ganger, og selvfølgelig fått med seg noen gull fra både VM og OL. Johnsrud Sundby er fortsatt aktiv, men nå med fokus på langløp.