Fascinerende norske skikker og tradisjoner

Alle land og regioner har sine egne skikker, tradisjoner og særegne kulturelle innslag. Noen av de kan fremstå som helt uforståelige for utenforstående, samtidig som de er helt naturlige for den kulturelle gruppen som tar del i dem. Det gjelder selvfølgelig også Norge, og mange av våre skikker og tradisjoner kan fremstå som både fascinerende og rare. Her følger noen enkle eksempler på dette fenomenet.

Feiring av 17. mai – bunad, korps og mye mer

Hva kan være mer norsk enn tradisjonell feiring av 17. mai? De fleste land markerer nasjonaldagen eller uavhengighetsdagen, men det er få som kan matche Norge når det gjelder feiring. Amerikanerne, med sin 4th of July, er kanskje i nærheten, men fortsatt ikke med riktig den samme høytidsstemningen som i Norge?

Mange av detaljene i løpet av feiringen kan også fremstå som fascinerende for utlendinger og turister. Vi kan begynne med bunader, der Norge stiller i en særstilling. Det finnes selvfølgelig tilsvarende nasjonaldrakter i andre land, men det er neppe noe annet sted der like mange kler seg opp i nasjonaldrakten på uavhengighetsdagen? Husk også på det såkalte «bunadspolitiet», og hvor opptatt mange nordmenn er av at alt som har med bunad å gjøre skal gjøres riktig. 

Korps er et annet interessant tema. Det er helt enkelt vanskelig å forklare eksakt hva et barnekorps eller skolekorps er for mange som ikke er fra Norge, med tanke på hvor uvanlig det er med denne typen musikkaktivitet i andre land. 

Gå på tur, og dra på hytta rett etter lunsj på fredag

Å gå på tur er typisk norsk, og igjen litt vanskelig å forklare for andre nasjonaliteter. Å gå på en liten gåtur er selvfølgelig ikke et ukjent begrep i andre land, men den typisk norske turen i helgene kan være vanskelig å forstå. Det samme gjelder den norske vanen med å dra på hytta rett etter lunsj på fredager, eller kanskje enda tidligere. I konsern med avdelinger i mange land er det sannsynligvis mange som lurer på hvorfor kalenderen til mange nordmenn alltid er opptatt fra 12 på fredager. Å booke et møte klokken 17 på en fredag er uhørt, om ikke annet fordi det kolliderer med fredagstacoen.

Mat – matpakke, brød, pinnekjøtt og annen tradisjonsmat

Den norske nasjonalretten er ikke Pizza Grandiosa, men det er klart at fokuset på frossenpizza kan være overraskende for mange som kommer til Norge. Samtidig er kanskje den daglige matpakken, kombinert med fokuset på grovbrød, enda mer forvirrende – særlig med tanke på at det finnes få økonomiske grunner til å holde fast ved disse tradisjonene med enkel mat. Det samme gjelder for så vidt tradisjonsmat som pinnekjøtt eller fårikål, som også kan være utfordrende å forklare for den som ikke kjenner til den kulturelle kontekst.