Hva skjer med de norske flyselskapene?

Norge er et land som er helt avhengig av gode flyforbindelser, både når det gjelder innenlandstrafikk og ruter til utlandet. Heldigvis kan de fleste nordmenn nyte godt av et godt rutetilbud, og det finnes dessuten flere flyselskaper som har hovedfokus på Norge.

En rask oversikt – Norwegian, Flyr, Widerøe og Norse Atlantic

Mange flyselskaper er på plass med utenlandsruter til og fra Norge, men det betyr ikke at de kan regnes som norske flyselskaper. Dessuten er selvfølgelig SAS en stor aktør i Norge, men samtidig er de et utpreget skandinavisk selskap. Derfor blir også hovedfokus på de fire flyselskaper som må kunne regnes som norske per våren 2022:

  • Norwegian trenger egentlig ingen ytterligere presentasjon. Den nye slankere versjonen av selskapet har fokus på norske innenlandsruter og ruter til europeiske destinasjoner. Satsingen på langdistanse er lagt på is.
  • Flyr er en relativt ny aktør, som på kort tid har bygget opp et omfattende rutenettverk både innenlands og til typiske feriedestinasjoner i Europa.
  • Widerøe har flyr mange regionale ruter i Norge, basert på avtaler med staten. Dessuten har de faktisk noe utenlandsvirksomhet.
  • Norse Atlantic Airways har ikke startet opp virksomheten sin per mars 2022, men selskapet har ambisiøse planer for transatlantiske flyvninger fra Oslo og flere andre destinasjoner.

Markedsutsiktene for 2022 og videre

Det er ikke alltid enkelt å drive flyselskap, noe både Bjørn Kjos og aksjeeierne i Norwegian uten tvil kan være enige i. Driften påvirkes av mange usikre faktorer, og det gjelder også de norske flyselskapenes virksomhet fremover.

Innenlandsmarkedet har stabilisert seg noe etter pandemien, men samtidig kan det godt være at forretningsreiser aldri helt kommer tilbake til samme nivå som før. Mange bedrifter har oppdaget at det faktisk er mulig å benytte videokonferanser og andre lignende verktøy.

Det europeiske markedet opplever også en forsiktig bedring, samtidig som det fortsatt er usikkerhet knyttet til både pandemien og sikkerhetssituasjonen i Europa. Mange nordmenn gleder seg til å dra på ferie til Europa i løpet av sommeren 2022.

Det transatlantiske markedet er fortsatt svakt, selv om det er noen selskaper som begynner å hente frem sine største fly fra lager igjen.

Hva vil skje med de norske flyselskapene?

Kort oppsummert kan de fire aktørene deles inn i to grupper. Widerøe og Norwegian er i en relativt stabil situasjon.

Widerøe har avtaler med staten å lene seg mot, avtaler som garanterer noe trafikk. Norwegian har blant annet gunstige avtaler med leasingselskaper etter restruktureringen, noe som kan være positivt. 

Flyr og Norse Atlantic stiller noe svakere. Begge selskapene er i en oppstartsfase, der inntektene definitivt ikke dekker kostnadene. Gode muligheter for leasing i et anstrengt marked kan veie opp for noe av dette, men det blir fortsatt ekstra spennende å følge med på disse to selskapene.