Hvilke er de viktigste idrettsaktivitetene i Norge?

Nordmenn elsker sport, idrett og fysisk aktivitet. Det er lett å se en søndag rundt Sognsvann i Oslo, men også basert på seertallene for Premier League og andre store ligaer som folk noen ganger liker å satse ved å bruke nettsteder som ligner på https://bonuskode-no.com/ som har sportstilbud. Dessuten pleier Norge å hente mange medaljer i både OL og andre store mesterskap. Men hvilke idretter og sportsgrener er det egentlig som er størst i Norge?

Forskjellige definisjoner av popularitet

Til å begynne med er det viktig å definere hva vi egentlig mener med at en idrett er populær eller stor i et land som Norge. Det finnes en mengde forskjellige faktorer å tenke på.

  • Noen idrettsaktiviteter befinner seg i grenseland mellom sport og vanlig fysisk aktivitet i hverdagen. Hvor går for eksempel grensen for når en skitur skal kategoriseres som trening eller idrett?
  • Mange idrettsaktiviteter kan vise til store forskjeller mellom spillerbase i ulike aldersgrupper. Det er for eksempel mange som spiller fotball som barn.
  • Det er også mulig å måle en idretts betydning eller popularitet etter fremganger og suksessrike utøvere. Det trenger ikke å ha en sammenheng med aktivitet blant vanlig folk.

Det er åpenbart at bildet er komplekst, og dessuten er det hele tiden i forandring. Derfor vil vi se på en rangering som kanskje går litt utenfor de tradisjonelle med antall medlemmer i særforbund – som med automatikk vill gitt en traust rangering med fotball, håndball og ski.

Ski – en spennende kombinasjon av bredde og elite

Det er nesten vanskelig å fullt ut forklare hvor stor betydning ski har i det norske samfunnet. De store internasjonale suksessene i konkurransesammenheng er en sak, men det handler i like stor grad om kultur, tradisjoner og ikke minst breddeaktivitet. Legg merke til at det selvfølgelig er noen geografiske forskjeller her, ikke minst når det gjelder tilgang på snø i en verden med alt mer ustabilt vær.

Likevel: nesten alle nordmenn har gått på ski noen gang, og det er på ingen måte uvanlig å møte pensjonister på tur over fjellet. Det er kanskje der, sammen med barneskirenn og breddeaktiviteter, som den virkelige styrken til skiidretten befinner seg.

Sykkel – oppturer, nedturer og kanskje oppturer igjen?

Sykkel er kanskje ikke på topp når det gjelder antall aktive utøvere, men idretten fortjener litt oppmerksomhet. Det er særlig den sykliske karakteren til sykkelsporten som gjør den litt spesiell. Både deltakerantall i ritt og seertall følger trender i samfunnet og oppturene og nedturene til norske utøvere.

Sykkelsporten fikk et lite imageproblem når det fremsto som at aksjemeglere og millionærer fra Oslo vest overtok idrettene fullstendig, men kanskje finnes det rom for nye oppturer i tiden fremover?

Fotball – bredde og dybde på nesten alle plan

Selv om du hater fotball, må du erkjenne at denne enkle idrettsaktiviteten med ball dominerer både i Norge og internasjonalt. Det er helt enkelt vanskelig å matche kombinasjonen ekstrem bredde, mange store lag og svært dedikerte og lojale fans. Det gjelder da også i Norge, der Fotballforbundet selvfølgelig også er det største særforbundet i Norges idrettsforbund. Stjerner som Ødegaard og Haaland gjør bildet komplett – fotball er den viktigste idretten i Norge.