Har du aldri stått på ski før? Da er du ikke alene, det er en myte at alle nordmenn er født med ski på beina. Det betyr også at du ikke trenger å være redd for å faktisk ta fatt på ski og staver i voksen alder, det er mulig å lære å stå på ski uansett bakgrunn eller form. Du blir kanskje ikke den nye Therese Johaug, men forhåpentligvis vil du kunne kose deg med lange gode turer på ski.
Velg godt fornuftig utstyr og vurder å gå på kurs
Til å begynne med er det viktig å velge ski, staver og skisko som passer og gjør skituren til en hyggelig opplevelse. Du trenger selvfølgelig ikke velge fra øverste hylle når det gjelder ski, men prøv også å unngå de aller billigste alternativene. Smørefrie felleski dominerer i mellomklassen rettet til mosjonister, og det er ikke uten grunn. Felleskien gir deg den etterlengtede kombinasjonen av god glid og godt feste, uten noe styr.
Skiforeningen og mange andre aktører arrangerer skikurs for nybegynnere hver eneste vinter. Det kan være en svært nyttig innføring, slik at du får med deg teknikken helt fra begynnelsen. Ikke tenk at det er flaut, eller at «alle» kan lære seg å gå på ski uten hjelp. Svært mange nordmenn har fått med seg grunnleggende kunnskaper enten fra skolen eller organisert barneidrett.
Ta det med ro og jobb metodisk med teknikk
Et skikurs vil også gi deg gode tips om hvordan du bør strukturere treningen utenfor kurset, men noen hovedpoeng vil være relativt allmenngyldige:
- Ta det helt med ro i begynnelsen, og jobb metodisk med at hvert fraspark og hver bevegelse skal være riktig. Øv ekstra mye på å stoppe, også i nedoverbakker.
- Ikke mål fremgangen din i kilometer. Det gjelder for så vidt mange andre typer trening og fysisk aktivitet, i begynnelsen er det kvalitet og eventuelt trent tid som er viktig.
- Vær forsiktig med å gi deg ut i tungt trafikkerte løyper før du kjenner deg trygg på egen teknikk. Husk på at du må være klar til å for eksempel gå ut av løypa i tilfelle hindringer.
Det er kanskje ikke alltid kjempemorsomt å øve og øve på fiskebein, diagonalgang eller å ploge på en kontrollert måte – men det er det som gjør deg god til slutt.
Husk på fjellvettreglene
Som nybegynner er det ekstra viktig å huske på de berømte fjellvettreglene. Kanskje du ikke går på tur på høyfjellet, men det kan være like ergerlig å gå seg helt vill i den lokale lysløypa. Derfor bør du faktisk si fra hvor du går, og mobilen må også være med. Ha gjerne med pannelampe eller lommelykt, i tilfelle du feilberegner når det vil bli mørkt.