Disse tradisjonelle matrettene må du prøve når du besøker Norge

Mat er en stor del av opplevelsen når du besøker et nytt land, og du bør se til at du får med deg de lokale kulinariske spesialitetene. Selvfølgelig er det lov å spise det som er trygt og kjent, men prøv også å utfordre deg selv med noen helt nye smaksopplevelser. Norge har rike mattradisjoner, som bygger på gode råvarer og en lang historie.

Enkelt og barnevennlig – kjøttkaker og pinnebrød

Til å begynne med er det greit å vite at det finnes utrolig mye barnevennlig mat i Norge, det er ikke nødvendig å spise på McDonalds hver eneste dag. Klassiske kjøttkaker med brun saus, poteter, ertepure og tyttebær er en rett som er lett å like. Svært mange kulturer har en variant av kjøttkaker eller kjøttboller, og det er hovedsakelig tilbehøret som skiller de forskjellige variantene fra hverandre.

Å gå på tur er en sentral del av norsk kultur, og det er viktig med god mat og drikke ute i naturen. Å fyre opp et bål er vanlig i Norge, i hvert fall i perioden da det er lov å tenne bål i skogen. Da er det også greit å grille pølser, men pinnebrød er ekstra morsomt. Ha med ferdig deig, og stek brødet på en pinne over bålet. Sukker og kanel gjør pinnebrødet til en enkel kanelbolle.

Tradisjonsmat – pinnekjøtt, fårikål, lapskaus og fisk

Mange tradisjonsrike retter er basert på gamle dagers behov for å følge tilgangen på ingredienser gjennom de forskjellige årstidene. Pinnekjøtt og fårikål er et par eksempel:

  • Pinnekjøtt er typisk julemat, men det er mulig å få tak i pinnekjøtt også ellers i året. I utgangspunktet er pinnekjøtt helt enkelt tørket og saltet sauekjøtt, som også i noen tilfeller røkes. Når pinnekjøttet skal spises dampes det i flere timer, før det serveres med kålrabistappe og kokte poteter.
  • Fårikål lages med ferskt lammekjøtt, men er et godt eksempel på en sesongbasert rett. Kombinasjonen av rik tilgang på både lammekjøtt og rimelig kål legger til rette for denne rettens popularitet.

Lapskaus er et annet eksempel på en rimelig og tradisjonsrik hverdagsmat. Dessuten kan den varieres i det uendelige med for eksempel pølsebiter. Mange norske matretter bygger selvfølgelig på fisk, med tanke på den lange kysten, en stor fiskeflåte og omfattende oppdrett. Det er mulig å utforske et gigantisk utvalg fiskeretter, helt fra røkelaks og sushi til hvalbiff, lutefisk eller skrei. 

For deg som er modig – rakfisk og smalahove 

Alle land har noen matretter som fremstår som relativt forferdelige, og som de lokale innbyggerne dessuten sjelden spiser. Et par eksempler i Norge er:

  • Rakfisk, som vanligvis er å finne i butikkene rett før jul. Denne fermenterte fisken ligner på svenskenes «surstrømming», men heldigvis på et litt enklere nivå.
  • Smalahove er helt enkelt et helt sauehode som er tørket, noen ganger røket, så tørket og til slutt kokt eller dampet i noen timer.

Men husk på at disse to matrettene egentlig mest er kuriositeter, velg heller noen av de mange andre fantastiske matopplevelsene når du besøker Norge.