Påsken feires over hele verden, og denne høytiden er sentral i både jødedommen og kristendommen. Samtidig er påsken, som flere andre kristne tradisjoner, også påvirket av lokale tradisjoner fra førkristen tid. I Norge feires dessuten påsken på flere måter som kan være litt vanskelige å forstå for utlendinger.
Ski på påskefjellet, hytte, appelsiner og Kvikklunsj

Å dra på hytta i påsken er kanskje en av de aller mest særnorske tradisjonene. Påsken markerer for mange en siste sjanse til å kose seg med ski, samtidig som temperaturen ofte er fin. Husk også på at skolebarn har ferie hele uken, og det er mange voksne som tar noen fridager slik at hele påskeuken blir en ekstra ferieuke.
Det er ikke så rart at skiturer er en særnorsk påsketradisjon, i de aller fleste andre land er det svært lite snø i påsketider. Dessuten er det heller ingen andre land som har den samme hyttekulturen som Norge. Skiturene påvirker også hva vi spiser, og da spesielt når det gjelder appelsiner og Kvikklunsj. Gule saftige appelsiner er obligatoriske til påske, og det er mange som spiser appelsin enten på tur eller i solveggen på hytta. Det samme gjelder for Kvikklunsj, salget får uten tvil et oppsving rundt påsken.
Påskekrim og påskenøtter
Påskekrim er et begrep som kan være vanskelig å forklare for utlendinger. Det er egentlig ganske rart at mange nordmenn benker seg foran TV-en for å følge engelsk krim i påskeuken. Samtidig er dette en tradisjon som fortsatt holder seg godt, selv når strømmetjenestene har overtatt en god del av underholdningsmarkedet.
Påskenøtter er et annet særnorsk innslag på TV. Konseptet er relativt greit å forklare også for utlendinger, det handler jo egentlig bare om en relativt ordinær quiz eller spørreprogram. Samtidig er det litt underlig at denne programserien har fått en så tydelig tilknytning til akkurat påsken.
Gul påskepynt, påskekyllinger og påskelam

Farger har stor betydning i forbindelse med mange høytider. I noen tilfeller er det også til dels store forskjeller når det gjelder fargebruk. I Norge feires for eksempel adventstiden med lilla farger, noe som er helt ukjent i nabolandet Sverige. Den gule fargen er for så vidt felles for de nordiske landene, men kan fortsatt fremstå som litt underlig i andre kulturer. Gule påskekyllinger, påskeegg og annen pynt dominerer de norske påskedekorasjonene. Legg merke til at det egentlig ikke finnes noen tradisjoner rundt påskeharen eller jakt på egg i Norge.
Nordmenn spiser mye egg i påsken, og det er også vanlig å pynte egg. Dessuten er det særlig lam som er vanlig å spise til påske, mange spiser lammestek. Denne tradisjonen passer godt til andre kristne og jødiske tradisjoner og skikker, for eksempel at jødene ofret lam i påsken, og at Jesus omtales som Guds lam.
Fylte påskeegg, påskegodteri og påskemarsipan
Kvikklunsj er kanskje obligatorisk på påsketuren, men nordmenn spiser også enorme mengder annet godteri i løpet av påskehøytiden. Både voksne og barn koser seg med påskeegg fylt med godteri, en tradisjon som for så vidt også finnes i mange andre land. De fleste land har sin egen variant av søtsaker og desserter i påsken, og i Norge finnes det et godt utvalg av påskemarsipan og påskegodteri. Denne overfloden av sjokolade og marsipan bidrar definitivt også til den gode påskestemningen i Norge – ikke rart at nordmenn elsker påsken.