De mest besøkte museene i 2021

Å lage en liste med de mest besøkte museene kan være en utfordring, både når det gjelder tall og hvordan selve begrepet «museum» skal avgrenses. Dessuten er det ikke alle museer som har offentliggjort tall for 2021, så det er nødvendig å prøve å lage et estimat basert på blant annet tall fra 2020. Heldigvis er det noen museer som hele tiden går igjen i toppen, så denne listen vil også være en god guide når det gjelder årene fremover.

1. Louvre – ingen over, ingen ved siden

Den globale pandemien har selvfølgelig påvirket besøkstallene til museer over hele verden, inkludert Louvre i Paris. Derfor vil også tallene for både 2020 og 2021 egentlig ikke være representative for det normale antallet besøkende, men uansett befinner seg Louvre på førsteplass.

I 2020 var antall besøkende på 2,7 millioner. Det er et svært respektabelt antall, men i 2019 var det omtrent 9,6 millioner mennesker som besøkte Louvre. Året før var det faktisk enda flere, over 10 millioner besøkende. Det sier noe om den maksimale kapasiteten, og hvilke nivåer vi vil se i 2022, 2023 og fremover.

2. National Museum of China – ukjent for mange

Det er sannsynligvis ikke så mange nordmenn som har hørt om National Museum of China, eller Kinas nasjonalmuseum på norsk. Dette museet er et resultat av fusjonen i 2003 mellom National Museum of Chinese History og Museum of the Chinese Revolution. Omtrent 1,6 millioner besøkende var innom dette museet i 2020, noe som også selvfølgelig var påvirket av Covid-restriksjoner. National Museum of China er et godt stykke unna for oss nordmenn, men kan være verdt et besøk hvis du gir deg ut på en tur til Kina.

3. Tate Modern – en moderne klassiker

Tate Modern er en institusjon som består av til sammen fire kunstgallerier. Dette museet er heller ikke statlig eiet, men støttes av departementet for kultur i Storbritannia. Selv om Tate Modern, som navnet tilsier, har fokus på moderne samtidskunst, er museet også hjem til en betydelig nasjonal samling av britisk kunst. Museet ble faktisk grunnlagt som National Gallery of British Art i 1897. Det var først i 1932 som navnet ble endret til Tate Gallery, etter Henry Tate som bidra med en betydelig samling til museet. Tate Modern kunne vise til omtrent 1,4 millioner besøkende i 2020, et tall som selvfølgelig også vil være høyere i 2022 og utover.

4. Vatikanmuseene – When in Rome…

Vatikanmuseene, eller Musei Vaticani på italiensk, er som navnet tilsier museene i Vatikanstaten. Disse befinner seg da innenfor Vatikanstatens grenser i Roma, så de er relativt lett tilgjengelig for mange nordmenn som tar turen til Italia. Museene ble grunnlagt allerede på 1500-tallet, og kunne vise til omtrent 1,3 millioner besøkende i 2020.

Det finnes selvfølgelig utrolig mange andre spennende museer å oppleve over hele verden, og mange kan også vise til besøkstall rett under de fire nevnt over. British Museum, National Gallery, National History Museum (alle i London) og The Metropolitan Museum of Art (i New York) er bare noen eksempler.