Morsomme kulturaktiviteter i Norge

Synes du at kultur høres kjedelig ut? Knytter du begrepet kulturopplevelser til støvete museum og lange uforståelige forelesninger om kunstnere du aldri har hørt om? Da kan det være greit å få med seg at det finnes en mengde kulturaktiviteter og kulturopplevelser som faktisk er morsomme, og de befinner seg kanskje også i din egen by eller en kort togtur unna. Heldigvis kan vi med et raskt nettsøk finne det som er morsomt å gjøre på et sted, på samme måte som en person som leter etter moro på nettet kan finne Dunder bonus eller andre bonuskoder. Først er det greit med en liten ansvarsfraskrivelse: jeg er klar over at det finnes ulike definisjoner av «morsom», så denne listen blir per definisjon også litt subjektiv.

Kunst på Teknisk museum?

Teknisk museum i Oslo har laget samarbeidsutstillingen Sand i maskineriet sammen med Nasjonalmuseet. Legg merke til at denne utstillingen finner/fant sted oktober 2021 til april 2022, men hvis du er for sent ute vil det helt sikkert arrangeres noen lignende spennende samarbeid i fremtiden. I akkurat denne utstillingen har de faste utstillingene ved Teknisk museum fått et lite krydder av utvalgte verk fra Nasjonalmuseets samlinger. En spennende kombinasjon, der det da er mulig å oppleve både de tekniske utstillingene og interessante møter mellom kunst og teknologi på en og samme gang.

Bjoertvedt, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Astrup Fearnley Museet – moderne og urbant 

Hvis du virkelig ikke liker kunstmuseer, da bør du kanskje likevel gi Astrup Fearnley Museet en sjanse. Museet har ikke bare en uslåelig beliggenhet, ute på Tjuvholmen i Oslo, men den brede variasjonen innen moderne kunst kan være interessant for et bredt publikum. For eksempel tar utstillingen INFORMATION (Today), i perioden 4. februar 2022 – 24. april 2022, seg for temaer som kunstig intelligens, krypterte nettverk og digitale valutaer. En spennende gruppeutstilling som også er et godt eksempel på hvilken type utstillinger du vil finne på Astrup Fearnley Museet. Synes du det blir kjedelig? Kjøp en is og kos deg på brygga – det er også en fantastisk opplevelse.

Maihaugen – friluftsmuseum med uendelige muligheter

Det finnes selvfølgelig flere forskjellige utendørsmuseer i Norge, men Maihaugen får være representant for denne kategorien. Dessuten er Maihaugen sannsynligvis det mest kjente utendørsmuseet i Norge, og det er dessuten og et av de største norske anleggene for kultur. Maihaugen er også et godt eksempel på at kultur er et svært bredt begrep, der også arkitektur og bygg kan være et tema. På Maihaugen er det mulig å oppleve en mengde eldre bygninger, noen er datert helt tilbake til 1400-tallet, sammen med mer moderne hus og helt andre innslag – som Postmuseet.

יעקב, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Din egen opplevelse av kunst – kurs og skoler

En «kulturaktivitet» skal være noe mer enn bare en passiv opplevelse av kunst og kultur. Det handler selvfølgelig om forskjellige grader av aktivitet og involvering, men både Teknisk museum, Astrup Fearnley og Maihaugen er gode eksempler på opplevelser der du faktisk må være aktiv og ta del i innholdet og utstillingene. Det fører også videre til et annet tema: å skape sin egen kunst. Det å faktisk lage kunst selv, uansett om det er malerkunst, keramikk, fotografi eller noe helt annet, gjør at du virkelig er en del av kunstopplevelsen. Et kjapt nettsøk etter kurs og skoler med tema kunst kan være begynnelsen på din egen kunstreise.